ניקושור דן, ראש עיריית בוקרשט והמתמטיקאי לשעבר, ניצב בחזית המאבק נגד השפעתם הגוברת של ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ במזרח אירופה. בשיחות עם גורמים מדיניים, דן מדגיש את חשיבותה של רומניה כמגן אחרון של המערב מול איומים אוטוקרטיים.
המשבר הפוליטי ברומניה החריף בעקבות הבחירות לנשיאות בדצמבר האחרון, שהופסקו באופן פתאומי בעקבות חשדות להתערבות רוסית ושיטות קמפיין מפוקפקות. קלין ג’ורג’סקו, מועמד הימין הקיצוני המזוהה עם מוסקבה, הכחיש את ההאשמות, אך ארגוני פיקוח עצמאיים ומנהיגי האופוזיציה טוענים כי עלייתו המטאורית היא חלק מאסטרטגיה רוסית רחבה יותר לערעור היציבות באזור.
דן, שכבר מוכר במאבקו בשחיתות כראש עיריית בוקרשט, מתח ביקורת גלויה על תגובתו הפושרת של ממשל טראמפ להתערבות הרוסית בדמוקרטיה הרומנית. הוא מזהיר כי שילוב המהלכים הדיפלומטיים של טראמפ עם שאיפותיו הגיאופוליטיות ארוכות הטווח של פוטין עלול לפגוע באחדות המערבית בדיוק כשנדרשת סולידריות מול התוקפנות.
מומחים מצביעים על כך שמדיניות החוץ של טראמפ חיזקה דמויות לאומניות ופרו-רוסיות באזור. הממשל האמריקני עורר לאחרונה מחלוקת כשהשעה את הכללת רומניה בתוכנית הפטור מוויזה, בטענה לא מבוססת של גל הגירה בלתי חוקית. צעד זה התפרש כאמצעי ענישה במסגרת מאמציו הרחבים יותר של טראמפ לשנות בריתות לפי תנאיו.
המאבק של דן מורכב במיוחד. תומכי טראמפ ורוסיה, כולל שמות בולטים כמו אילון מאסק וג’יי די ואנס, מתחו ביקורת פומבית על טיפולה של רומניה במשבר הבחירות, ותיארו התערבויות בינלאומיות כחריגה מסמכות במקום כאמצעי הגנה חיוני.
עבור רומניה והמערב כולו, הסיכונים חורגים מעבר לגבולותיה. רומניה מוחלשת הנתונה להשפעה רוסית עלולה לערער את מדיניות המזרח של האיחוד האירופי ולחשוף את פגיעות נאט”ו. מומחים מדגישים כי התעלמות ממשבר רומניה עלולה לעודד אתגרים נוספים לברית, מהסחף האוטוריטרי בהונגריה ועד המתיחות הגוברת של פולין עם מוסקבה.